Art of Reading

Zadie Smith – obsypana nagrodami

Zadie Smith urodziła się 27 października 1975 w Londynie jako Sadie Smith (zmieniła imię w wieku 14 lat) w północno-zachodniej części Londynu, w robotniczej dzielnicy Brent. Jej matka dorastała na Jamajce i wyemigrowała do Anglii w 1969 roku. Dla jej ojca, Anglika, było to drugie małżeństwo. Smith ma przyrodnią siostrę, przyrodniego brata oraz dwóch młodszych braci. Jeden z nich – Doc Brown – jest raperem. Jej rodzice rozwiedli się, gdy Zadie była nastolatką.

Zadie to zdobywczyni wielu nagród literackich (m.in. Whitbread First Novel Award, Orange Prize, Somerset Maugham Award). Była też nominowana m.in. do Bookera.

Jest żoną północnoirlandzkiego pisarza i poety Nicka Lairda, któremu zadedykowała swoją trzecią powieść O pięknie. Poznali się na studiach w Cambridge. W 2009 urodziła im się córka Katherine, a trzy lata później syn Harvey. Obecnie mieszkają w Nowym Jorku.

 

Bibliografia

Białe zęby, 2002 (White Teeth, 2000)

Łowca autografów, 2004 (The Autograph Man, 2002)

O pięknie, 2006 (On Beauty, 2005)

Jak zmieniałam zdanie, 2010 (Changing My Mind: Occasional Essays, 2009).

Londyn NW, 2014 (NW, 2012)

Lost and Found. Opowiadania, 2015

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.