Art of Reading

Stephen King – Stefan Król

To prawdopodobnie największy z mistrzów horroru, który choć lubi określać sam siebie mianem rzemieślnika, w wielu utworach sięgnął Panteonu. King jest bez wątpienia symbolem komercyjnego sukcesu pisarskiego – według informacji na stronach internetowych zarabia rocznie około 50 mln dolarów. Nie jest to trudne, skoro praktycznie każda jego książka trafia natychmiast po premierze na szczyty list bestsellerów, a wytwórnie filmowe biją się o prawa do jej ekranizacji. Prawie wszystkie powieści Kinga (a także wiele nowel) zostało zaadaptowanych do potrzeb filmu. I pomyśleć tylko, że zaczynał jako… pracownik miejskiej pralni.

Stephen King urodził się 21 września 1947 roku w Portland w stanie Maine. Kiedy był dzieckiem, jego ojciec porzucił rodzinę, a matka osiadła z synami w Durham w Maine, gdzie zaopiekowała się swoimi schorowanymi rodzicami. Życie Kinga zmieniło się po opublikowaniu pierwszej powieści pt. Carrie. Książka ukazała się w 1974 r. Wkrótce ukazały się jego kolejne powieści: Miasteczko Salem (1975), Lśnienie (1977), Bastion (1978), Strefa śmierci (1979), Podpalaczka (1980), Cujo (1981). Praktycznie od 1977 r. King publikuje minimum jedną książkę rocznie. Nie zawsze pod własnym nazwiskiem (od 1977 r. wydał siedem tytułów pod pseudonimem Richard Bachman). Według ostatnich informacji książki Króla Stefana tłumaczono na ponad 30 języków, a na całym świecie wydano 300 milionów egzemplarzy książek z nazwiskiem Kinga na okładce.

bibliografia

1974 Carrie

1975 Miasteczko Salem

1977 Rage

1977 Lśnienie

1978 Nocna zmiana (zbiór opowiadań)

1978 Bastion

1979 Martwa strefa

1979 Wielki marsz

1980 Podpalaczka

1981 Cujo

1981 Danse Macabre (książka literaturoznawcza o horrorach)

1981 Ostatni bastion Barta Dawesa

1982 Creepshow (komiks)

1982 MROCZNA WIEŻA I: Roland

1982 Cztery pory roku (opowiadania)

1982 Uciekinier

1983 Christine

1983 Rok wilkołaka

1983 Smętarz zwieżąt

1984 Talizman

1984 Chudszy

1985 Szkieletowa załoga (opowiadania)

1986 To!

1987 MROCZNA WIEŻA II: Powołanie Trójki

1987 Oczy smoka

1987 Misery

1987 Stukostrachy

1989 Mroczna Połowa

1990 Bastion (wersja bez skrótów)

1990 Czwarta po północy (opowiadania)

1991 MROCZNA WIEŻA III: Ziemie jałowe

1991 Sklepik z marzeniami

1992 Gra Geralda

1993 Dolores Claiborne

1993 Marzenia i koszmary (opowiadania)

1994 Bezsenność

1995 Rose Madder

1996 Zielona Mila

1996 Desperacja

1996 Regulatorzy

1997 MROCZNA WIEŻA IV: Czarnoksiężnik i kryształ

1998 Worek kości

1999 Sztorm stulecia

1999 Pokochała Toma Gordona

1999 Serca Atlantydów (opowiadania)

2000 Jak pisać: Pamiętnik rzemieślnika

2001 Łowca snów

2001 Czarny dom

2002 Wszystko jest względne (opowiadania)

2002 Buick 8

2003 MROCZNA WIEŻA I: Roland (nowa wersja)

2003 MROCZNA WIEŻA V: Wilki z Calla

2004 MROCZNA WIEŻA VI: Pieśń Susannah

2004 MROCZNA WIEŻA VII: Mroczna wieża

2005 Colorado Kid

2005 Miasteczko Salem (nowa wersja)

2006 Komórka

2006 Historia Lisey

2007 THE DARK TOWER: GUNSLINGER BORN (komiks)

2007 Blaze

2008 Ręka mistrza (Duma Key)

2008 Po zachodzie słońca (Just After Sunset)

2009 Pod kopułą (Under The Dome)

2010 Czarna bezgwiezdna noc (Full Dark, No Stars)

2011 Dallas’63 (11/22/63)

2012 Wiatr przez dziurkę od klucza (The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole)

2013 Joyland

2013 Doktor Sen (Dr. Sleep)

2014 Pan Mercedes (Mr. Mercedes)

2014 Przebudzenie (Revival)

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.