Art of Reading

Miłka O. Malzahn – kobieta Renesansu

Rzadko się zdarza równie wszechstronnie utalentowana pisarka. Miłka O. Malzahn, bo o niej mowa, pisze powieści, wiersze i opowiadania, ale bywa również autorką sztuk teatralnych. Poza tym, pisuje teksty piosenek dla potrzeb własnych i nie tylko. Bo Miłka O. Malzahn to również piosenkarka z bardzo ciekawym dorobkiem. A z wykształcenia jest… filozofem.

 

Urodziła się na skraju Puszczy Białowieskiej. Swoją karierę artystyczną rozpoczęła w 1995 poetyckim debiutem i nagrodą Krakowskiego Festiwalu Piosenki Studenckiej. Jej pierwsza książka – tomik poezji Rzeczy wydarzone wyszła w 2001 roku. Kolejne to zbiór opowiadań Baronowa Późna Jesień wydany w tymże 2001, Królowa Rabarbaru (2004), Nie ma mono (2007) i Fronasz (2009).

 

 

Piosenek Miłki Malzahn można posłuchać na płytach Mapa i Sequel. Pracowała jako dziennikarka radiowa: najpierw w Radiu Toruń, a potem w Radiu Białystok, gdzie można ją obecnie usłyszeć m.in. w audycji Chilloutowa Strefa Dobrej Muzyki.

www.mm.art.pl

www.myspace.com/milkamalzahn

http://www.radio.bialystok.pl/chillout

 

bibliografia

Książki

„Rzeczy wydarzone” (2001)

„Baronowa późna jesień” (Homini 2001)

„Królowa rabarbaru” (FA-art 2004)

„Nie ma mono” (FA-art 2007)

„Fronasz” (FORMA 2009)

„Kosmos w Ritzu” (FORMA 2014)

 

Dyskografia

Mapa (Offmusic, 2004)

Sequel (Gustaff Rec.,2006) (nagrana wspólnie z Michałem Jacaszkiem)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.