Art of Reading

Jean-Christophe Grangé – Literacki oprawca

 

Jean-Christophe Grange urodził się w 1961 w Paryżu. Po zdobyciu tytułu magistra na Sorbonie, przez kilka lat pracował jako publicysta i dziennikarz w agencji informacyjnej. Pisywał m.in. dla Paris-Match, The Sunday Times i National Geographic.

Karierę literacką rozpoczął w 1994 roku, wydając pierwszą powieść pt. Lot bocianów. Nie zdobyła ona jednak zbyt wielu czytelników, chociaż w opiniach krytyków znajdziemy wiele ciepłych słów o płodnej wyobraźni pisarza. Sukces przyszedł już cztery lata później, kiedy na księgarskich półkach pojawiły się Purpurowe rzeki. Kolejne tytuły powtórzyły sukces tej sfilmowanej przez Mathieu Kassovitza. Znakiem rozpoznawczym pisarza stały się opisy coraz bardziej wymyślnych zbrodni – czytając ma się wrażenie, że wyobraźnia Jean-Christophe’a Grange’a w tej materii nie zna granic. Autora obwołano francuskim Stephenem Kingiem, a jego thrillery przetłumaczono na 18 języków.

Jean-Christophe Grange pracuje również dla kina. Był twórcą scenariusza ekranizacji własnej powieści Purpurowe rzeki, napisał również scenariusz do bardzo dobrze przyjętego filmu Vidocq.

 

Bibliografia

1994 Lot bocianów (fr. Le Vol des cigognes)

1998 Purpurowe rzeki (Les Rivières pourpres)

2000 Kamienny krąg (Le Concile de Pierre)

2003 Imperium wilków (L’Empire des loups)

2004 Czarna linia (La Ligne noire)

2007 Przysięga otchłani (Le Serment des Limbes)

2008 Zmiłuj się (Miserere)

2009 Las cieni (La Forêt des Mânes)

2011 Pasażer (Le Passager)

2012 Kaiken (Kaiken)

 

One Response

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.