Art of Reading

Hiromi Kawakami – Styl japońskiego drzeworytu

Hiromi Kawakami (ur. 1958 w Tokio) powieściopisarka i eseistka, laureatka wielu japońskich wyróżnień literackich (poza nagrodą Akutagawy otrzymała także nagrodę Shikibu Murasaki oraz nagrodę Pascala za najlepszy debiut). A debiutowała pod pseudonimem Yamada Hiromi w piśmie fantastycznonaukowym… Ukończyła biologię na Uniwersytecie Ochanomizu w Tokio w 1980 roku. Jej prozę charakteryzuje subtelny styl (tak delikatny, że aż zapiera dech – jak pisała „Télérama”), odrealnienie świata przedstawionego i swoboda, z jaką nawiązuje do nauk ścisłych i przyrodniczych. Jeden z krytyków napisał, że o prozie Kawakami nie da się mówić inaczej niż metaforycznie. Jest tłumaczona na wiele języków.

Bibliografia

1994 Kamisama

1996 Hebi wo fumu (wyd. polskie Karakter – Nadepnęłam na węża)

2000 Oboreru

2001 Sensei no kaban (wyd. polskie WAB – Sensei i miłość)

2005 Furudogu Nakano Shoten (wyd. polskie WAB – Pan Nakano i kobiety)

2010 Manazuru (wyd. polskie Karakter – Manazuru)

2010 Pasuta Mashiin Yuurei

2012 Strange Weather in Tokyo

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.