Art of Reading

Artur Daniel Liskowacki – między Polską a Niemcami

Artur Daniel Liskowacki, urodzony w 1956 r., zajmuje się od lat historią Pomorza i niemiecką przeszłością Szczecina w kontekście historii polsko-niemieckiej. Tematyce tej poświęcił tomik „Ulice Szczecina” (1995), słuchowisko „Przez drzwi” (1996), jak również eseje „Cukiernica pani Kirsch” (1998) i powieśc „Eine kleine”.

 

Poeta, prozaik, autor utworów dla dzieci, eseista, krytyk teatralny. Pracował w redakcji tygodnika Jantar, Morze i Ziemia, od 1990 w Kurierze Szczecińskim (kierownik działu kulturalnego). Współpracuje z miesięcznikiem Teatr, dwumiesięcznikiem Pogranicza oraz z Twórczością. W latach 1996-1999 pełnił funkcję prezesa szczecińskiego oddziału Stowarzyszenia Pisarzy.

 

Bibliografia

 

1975 Sielanki (wiersze)

1983 Balbaryk i skrzydlate psy (dla dzieci)

1985 Autoportret ze szminką (wiersze)

1985 Balbaryk i złota piosenka (dla dzieci)

1986 Dzikie koty (opowiadania)

1987 Najbłękitniejsze oczy (dla dzieci)

1989 Straszny smok Synoptycy (dla dzieci)

1994 Atlas ptaków polskich (wiersze)

1995 Ulice Szczecina (eseje)

1995 Zielona baśń (dla dzieci; sztuka teatralna)

1996 Szepty miłosne (opowiadania)

1997 Śnieżynek (dla dzieci)

1998 Cukiernica pani Kirsch

1999 Awantura w pudełku kredek (dla dzieci)

1999 Bardzo ciepłe kraje (dla dzieci)

1999 Tuptaszek i Wigorek (dla dzieci)

2000 Eine kleine (powieść)

2002 Pożegnanie miasta i inne szkice z pamięci (eseje)

2006 To wszystko (wiersze)

2007 Mariasz (powieść)

2011 Skerco

2011 Murzynek B.

2012 Kronika powrotu

2015 Ulice Szczecina (ciąg bliższy)

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.